Czy dezynfekcja i sterylizacja to to samo?
W szpitalach i laboratoriach, salonach i gabinetach kosmetycznych, salonach tatuażu, na siłowniach, w toaletach publicznych, restauracjach… słowem: w każdej przestrzeni publicznej dezynfekcja i sterylizacja stały się częścią codziennej rutyny. I mimo że terminy te są często używane zamiennie, różnice między obiema procedurami są ogromne. Oto najważniejsze z nich!
Dezynfekcja i sterylizacja a tradycyjne sprzątanie
Choć wspominaliśmy o tym, że zarówno sterylizacja, jak i dezynfekcja to procesy naszej rutyny, trzecim takim procesem jest samo sprzątanie. Niemniej ono pod względem skuteczności pozostaje w tyle; dzieje się tak dlatego, że nie eliminuje ono mikroorganizmów, nie wpływa na redukcję wirusów, bakterii i grzybów. W czasie tradycyjnego sprzątania środkami takimi jak płyny do naczyń, płyny do mycia szyb i podłóg czy ścierania kurzu efektywność realnego zabezpieczenia przestrzeni przed drobnoustrojami wynosi jedynie około 50 do 70%. I choć w wielu domach i na gospodarstwach to wystarcza, by utrzymać higienę oraz porządek, w przestrzeniach publicznych, z których codziennie korzysta tysiące osób, jest to zdecydowanie za mało.
Czym jest dezynfekcja?
Tradycyjne sprzątanie przestrzeni publicznych to jedynie etap przygotowawczy przed dezynfekcją lub/i sterylizacją. Dezynfekcja umożliwia redukcję liczby zarazków przy użyciu środków chemicznych. Te ogólnodostępne są na rynku, oferuje je chociażby każda hurtownia chemii gospodarczej, a nawet drogeria; ważne jednak, by zwrócić uwagę na skład produktu dezynfekującego. Aby efektywnie redukował liczbę zarazków, w jego składzie musi znaleźć się etanol bądź alkohol izopropylowy. To one wykazują właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze, prątkobójcze i grzybobójcze, jednak dopiero w stężeniu od 60 do 90%. Środki o mniejszym stężeniu przeznaczone są najczęściej do wyżej wspomnianego sprzątania.
Kiedy i co sterylizować?
Różnica między dezynfekcją a sterylizacją jest spora. Dezynfekcja redukuje liczbę drobnoustrojów, ale nie wyklucza ich całkowicie – ponieważ nie da się wysterylizować przestrzeni, korzystając ze środków chemicznych. Sterylizacja to inaczej proces wyjałowienia, zapewnia całkowitą sterylność. Najczęściej przeprowadzana jest za pomocą pary wodnej bądź gorącego powietrza. Wszelkie akcesoria medyczne, kosmetyczne, maszynki do tatuażu, akcesoria kuchenne – wszystkie te produkty codziennego użytku sterylizuje się przy użyciu autoklawu parowego, sterylizatorów czy zmywarko-wyparzarek, w przypadku prowadzenia działalności gastronomicznej. Dopiero wysterylizowane narzędzia, akcesoria, naczynia zapewniają stuprocentową ochronę przed drobnoustrojami.